Doorgaan naar inhoud
Welkom bij E-woodproducts.com | Natuurlijk genieten, Binnen en Buiten! | GRATIS LEVERING
Welkom bij E-woodproducts.com | Natuurlijk genieten, Binnen en Buiten! | GRATIS LEVERING

Wat is eikenhout?

Eikenhout is een van de meest populaire houtsoorten ter wereld, bekend om zijn duurzaamheid, esthetiek en veelzijdigheid. Dit artikel geeft een uitgebreid overzicht van eikenhout, inclusief de verschillende soorten, eigenschappen, toepassingen en meer.

Soorten eikenhout

Er zijn twee belangrijke soorten eikenhout: Europees eikenhout (Quercus robur) en Amerikaans eikenhout (Quercus alba). Hoewel ze verwante soorten zijn, hebben ze enkele verschillen in uiterlijk, groeigebieden en eigenschappen.

Kenmerken en eigenschappen

 • Fysische eigenschappen: Eikenhout heeft een gemiddelde tot hoge dichtheid, hoge hardheid en uitstekende buigsterkte.
 • Esthetische eigenschappen: Het staat bekend om zijn natuurlijke kleurvariaties, karakteristieke nerfpatronen en warme uitstraling.
 • Duurzaamheid: Eikenhout is van nature duurzaam en heeft een goede weerstand tegen insecten, schimmels en rot.

Toepassingen

 • Meubelmakerij: Eikenhout wordt veel gebruikt in de productie van meubels vanwege zijn duurzaamheid en esthetische aantrekkingskracht.
 • Interieurontwerp en decoratie: Het wordt gebruikt voor vloeren, trappen, deuren, kozijnen en andere interieurtoepassingen vanwege zijn stabiliteit en tijdloze uitstraling.
 • Constructie: In de bouw wordt eikenhout gebruikt voor balken, houtskeletbouw, gevelbekleding en andere structurele toepassingen vanwege zijn sterkte en duurzaamheid.
 • Ambachtelijke en decoratieve toepassingen: Het wordt vaak gebruikt voor houtsnijwerk, draaiwerk, fineer en andere decoratieve doeleinden vanwege zijn bewerkbaarheid en esthetiek.

Voor- en nadelen

 • Voordelen: Duurzaamheid, esthetiek, stabiliteit, veelzijdigheid.
 • Nadelen: Hogere kosten in vergelijking met sommige andere houtsoorten, hardheid kan bewerking enigszins bemoeilijken.

Onderhoud en duurzaamheid

Het onderhoud van eikenhout omvat regelmatige reiniging, bescherming tegen vocht en beschadiging, en het behouden van de natuurlijke uitstraling. Met het juiste onderhoud kan eikenhout vele jaren meegaan.

Milieu-impact

Hoewel eikenhout van nature duurzaam is, is het belangrijk om te zorgen voor verantwoord bosbeheer en overwegingen te maken met betrekking tot de milieu-impact van het gebruik ervan. Certificeringssystemen zoals FSC kunnen helpen bij het identificeren van duurzaam geproduceerd eikenhout.

 

Veelgestelde vragen

Hoe verschilt Europees eikenhout van Amerikaans eikenhout?

Europees eikenhout (Quercus robur) en Amerikaans eikenhout (Quercus alba) zijn beide varianten van eikenhout, maar ze vertonen enkele verschillen. Europees eikenhout heeft over het algemeen een donkerdere kleur en een meer uitgesproken nerfpatroon dan Amerikaans eikenhout. Daarnaast groeien de bomen in verschillende gebieden, met Europees eikenhout afkomstig uit Europa en Amerikaans eikenhout uit Noord-Amerika. Qua eigenschappen is Europees eikenhout iets harder en dichter dan Amerikaans eikenhout, maar de verschillen zijn over het algemeen niet significant genoeg om een voorkeur voor een van beide soorten te rechtvaardigen voor de meeste toepassingen.

Is eikenhout geschikt voor buitentoepassingen?

Ja, eikenhout is over het algemeen geschikt voor buitentoepassingen vanwege zijn natuurlijke duurzaamheid en weerstand tegen insecten, schimmels en rot. Het is echter belangrijk op te merken dat eikenhout kan worden aangetast door vocht als het niet goed wordt behandeld en onderhouden. Om de levensduur van eikenhout buitenshuis te verlengen, moet het regelmatig worden behandeld met een geschikte afwerklaag, zoals een waterdichte verf, lak of beits. Bovendien is het aan te raden om eikenhout te beschermen tegen direct contact met water en blootstelling aan langdurige vochtige omstandigheden.

Hoe kan ik eikenhout het beste onderhouden?

Het onderhoud van eikenhout is over het algemeen vrij eenvoudig, maar het vereist regelmatige zorg om de natuurlijke schoonheid en duurzaamheid van het hout te behouden. Enkele tips voor het onderhouden van eikenhout zijn onder meer:

 • Regelmatig reinigen met een mild reinigingsmiddel en een zachte doek om vuil en stof te verwijderen.
 • Beschermen tegen vocht door het gebruik van waterdichte afwerklagen zoals lak, vernis of beits.
 • Voorkomen van krassen en beschadigingen door het gebruik van viltjes of onderzetters onder meubels en het vermijden van scherpe voorwerpen.
 • Periodiek controleren op tekenen van slijtage, beschadigingen of verkleuring en indien nodig herstellen of opnieuw afwerken.

Met deze eenvoudige onderhoudstips kunt u de levensduur van eikenhout verlengen en ervoor zorgen dat het er jarenlang mooi en verzorgd uitziet.

Vergelijk Producten

{"one"=>"Selecteer 2 of 3 items om te vergelijken", "other"=>"{{ count }} van 3 items geselecteerd"}

Selecteer het eerste item om te vergelijken

Selecteer tweede item om te vergelijken

Selecteer derde item om te vergelijken

Vergelijken