Doorgaan naar inhoud
Welkom bij E-woodproducts.com | Natuurlijk genieten, Binnen en Buiten!
Welkom bij E-woodproducts.com | Natuurlijk genieten, Binnen en Buiten!

Welk hout gebruiken voor tuintafel?

Of je nu een tuintafel zelf wenst te maken, of je wil er één aankopen, de vraag naar welke type hout je het best gebruikt voor een tuintafel is één van de vragen die het snelst in je opkomt. 


In dit artikel gaan we je helpen om je eigen persoonlijke keuze te maken. Wat vind jij belangrijk? Vind je duurzaamheid belangrijk of net niet? Heb je een hekel aan onderhoud, of schrikt je dit toch niet af? Hieronder stellen we u een aantal vragen die je wegwijs zullen maken in dit thema.

  

Kiezen tussen hardhout of zachthout?

 


Wat is hardhout? Met hardhout wordt over het algemeen het hout van de loofbomen bedoeld. In de praktijk wordt deze term gebruikt voor de hardere houtsoorten, en hun duurzaamheid.

Wat is zachthout? Zachthout wordt dan vaker naaldhout genoemd, en komt dus van naaldbomen. Naaldhout is zachter dan loofhout. Binnen deze categorie zijn er houtsoorten die (in onbehandelde vorm) minder duurzaam zijn (Bijvoorbeeld Vuren Hout en Grenen Hout), maar ook houtsoorten met een behoorlijke duurzaamheid (zoals bijvoorbeeld Douglas Hout)

Zijn der dan nog andere belangrijke verschillen tussen hardhout en zachthout? Jazeker! Hardhout kent vaak kleine noesten of zelfs helemaal geen noesten. Zachthout heeft dan vaak grotere noesten. Ook wat betreft prijs is er een verschil. Hardhout is vaak duurder ten opzichte van zacht hout. 
 

Kiezen voor FSC, ja dan nee?

 

Wat is FSC? FSC is een internationale non-profit organisatie die streeft naar een duurzaam bosbeheer wereldwijd, volgens strikte sociale, ecologische en economische criteria. Ben je iemand die onze bossen belangrijk vindt, en vind je een verantwoordelijke manier om hiermee om te gaan ook belangrijk, dan is de keuze hier snel gemaakt. 


De volgende vraag is dan welk hout FSC gecertificeerd is? De vraag kan moeilijk, maar ook gemakkelijk beantwoord worden, en hier gaan we voor deze laatste. Op uw factuur moet een geldige FSC code vermeld staan bij uw gekochte product. Is dit niet het geval, dan hebt u geen FSC-hout gekocht! 
 

Welke houtsoort is het meest onderhoudsvriendelijk?


Er bestaat één gouden regel onder de houtspecialisten, en deze zegt dat alle hout best jaarlijks behandeld (bijvoorbeeld met houtolie) wordt! Het maakt dus niet uit of het hout al dan niet geïmpregneerd is. Het maakt niet uit of je hardhout of zacht hout hebt gekocht. Een jaarlijkse behandeling is een must! 

Heb je echter een hekel aan onderhoud, en vind je het prima om na x aantal jaren een nieuwe tuintafel te kopen? Dan moeten we je op zijn minst aanraden om toch te kiezen voor ofwel een geïmpregneerde tuintafel (uit zacht hout), of één uit hardhout. Aangezien hardhouten tuintafels door hun hoge duurzaamheid niet geïmpregneerd hoeven te worden, kan je dus ook voor zo'n type tuintafel kiezen. Kiezen voor een onbehandelde tuintafel uit zacht hout doe je dus best niet, want na één of 2 jaar is deze vast en zeker naar de vaantjes.
 

Welke zijn de populairste houtsoorten onder de tuintafels?

 

Deze zijn zonder twijfel:

  • Teak houtTeak Hout is een uitzonderlijk duurzame en polyvalente houtsoort. Daarenboven is ze uitstekend (... lees meer)
  • Vuren houtVuren Hout is afkomstig van de fijnspar (Picea abies). De fijnspar is (... lees meer)
  • HardhoutMet hardhout wordt over het algemeen het hout van de loofbomen bedoeld. De term (... lees meer)
  • Grenen hout: Grenen is na vuren Hout de meest gebruikte houtsoort in België en Nederland (... lees meer)
  • Douglas hout: Douglas Hout is een naaldhoutsoort die van nature uit duurzaam is (10-15 jaar). Deze houtsoort kan ook (... lees meer)