Doorgaan naar inhoud
Welkom bij E-woodproducts.com | Natuurlijk genieten, Binnen en Buiten! | GRATIS LEVERING
Welkom bij E-woodproducts.com | Natuurlijk genieten, Binnen en Buiten! | GRATIS LEVERING

Wat is Bilinga hout?

 

Bilinga hout is een duurzame en hardhoutsoort afkomstig van de Bilinga boom, wetenschappelijk bekend als Nauclea diderrichii of Nauclea gilletii. Deze boomsoort behoort tot de familie Rubiaceae en groeit in tropisch West-Afrika. Bilinga hout staat bekend om zijn unieke goudgele tot oranjegele kleur, die na verloop van tijd donkerder wordt naar oranjerood tot goudbruin. Het heeft een duidelijk onderscheidbaar, bleekgeel tot wit spinthout en is herkenbaar aan de streeptekening op het kwartierse vlak, veroorzaakt door de kruisdraad. Met een hoge duurzaamheid (duurzaamheidsklasse 1) en goede bewerkbaarheid, ondanks zijn hardheid, is Bilinga hout zeer geschikt voor diverse toepassingen, waaronder bouwconstructies, waterbouw, brugdekken, vlonderplanken en buitenmeubilair.

 

Eigenschappen en Toepassingen

  • Veelzijdigheid: Bilinga hout is ideaal voor weg- en waterbouwprojecten, zoals bruggen, steigers, en leuningen. Het wordt ook gebruikt voor parkbanken, hekken, poorten, en pergola’s. Een van de meest populaire toepassingen is als vlonderplank, waarbij het gebruik van specifieke profielen en kunstmatige droging de kans op kromtrekken minimaliseert.
  • Duurzaamheid: Met een duurzaamheidsklasse 1-certificering is Bilinga uiterst duurzaam. Het is geschikt voor zowel binnen- als buitenbouwconstructies en in de waterbouw voor onderdelen zoals sluisdeuren, remmingwerken, en brugdekken.
  • Bewerkbaarheid: Ondanks zijn grote hardheid, laat Bilinga zich vrij goed machinaal bewerken. Voor een glad oppervlak is het belangrijk om met een kleine verspaanhoek te werken, gezien de sterke kruisdraad. Scherp gereedschap is essentieel vanwege de afstompende werking van gedroogd Bilinga hout.

Certificering en Kwaliteit

  • CE-markering: Bilinga hout kan geleverd worden met een CE-markering volgens de NEN 5493 norm, wat bevestigt dat het product voldoet aan de relevante regelgeving binnen de Europese Unie.
  • Sterkteklasse: Bilinga valt binnen de sterkteklasse D50 volgens NEN-EN 338, wat wijst op hoge rekenwaarden voor buigsterkte, treksterkte, druksterkte, en elasticiteitsmodulus.
  • Kwaliteitsklassen: Er zijn drie kwaliteitsklassen (A, B, C) volgens de NEN 5480-norm, waarbij klasse A de hoogste eisen stelt aan sterkte en uiterlijk.

Vergelijk Producten

{"one"=>"Selecteer 2 of 3 items om te vergelijken", "other"=>"{{ count }} van 3 items geselecteerd"}

Selecteer het eerste item om te vergelijken

Selecteer tweede item om te vergelijken

Selecteer derde item om te vergelijken

Vergelijken