Doorgaan naar inhoud
Welkom bij E-woodproducts.com | Bij ons zit U goed!
Welkom bij E-woodproducts.com | Bij ons zit U goed!

Wat is hardhout?

Hallo daar! We zijn blij dat je hier bent, en we vertellen je graag alles over hardhout.

Op deze pagina leren we je wat hardhout zo geweldig maakt, waarom het zo duurzaam en veelzijdig is, en hoe je er goed voor moet zorgen. Je leert het echte verschil tussen hardhout en zachthout, en hun eigenschappen die ze zo waardevol maken. U komt ook te weten waar hardhout tegenwoordig vandaan komt en hoe u het in uw huis of bedrijfsruimte kunt gebruiken.

We hebben 10 van onze favoriete hardhoutbomen op een rij gezet, met foto's en beschrijvingen van elk van hen, zodat u een idee krijgt van welk soort hout geschikt is voor uw project (of gewoon omdat het er cool uitziet). En als je vragen hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen!

 

Hardhout: kenmerken, oorsprong, de soorten
 

Wat is het verschil tussen hardhout en zachthout?

 

Deze vraag kan vanuit twee invalshoeken gesteld worden, ofwel vanuit de volksmond, ofwel vanuit een wetenschappelijk standpunt.
 

Laten we beginnen met het gemakkelijkste, de volksmond!

 
"Hardhout is afkomstig van loofbomen, zachthout van groenblijvende naaldbomen."


In veel gevallen groeien naaldbomen sneller dan hardhout, waardoor de eerstgenoemde zachter (en minder duurzaam) wordt. Over het algemeen gaat de vergelijking dus op: veel loofbomen produceren hout dat harder is dan de gemiddelde naaldboom. Daarom worden de termen "hardhout" en "zachthout" nog steeds vaak gebruikt.

Maar er bestaan uitzonderingen die deze regel bevestigen. Zo bestaan er extreem zachte loofhoutsoorten, bijvoorbeeld Balsa. Aan de andere kant bestaan er ook extreem harde naaldhoutsoorten, bijvoorbeeld de oregon pine. 
 

DE WETENSCHAPPELIJKE BENADERING:

 

Het fundamentele antwoord is dat het classificeren van een hout als hard of zacht volledig afhankelijk is van de zaden die worden geproduceerd door de boom waarvan het afkomstig is.

Als de zaden van een boom een soort bedekking hebben wanneer ze van de boom vallen, of het nu in de vorm van een schelp of vrucht is, dan wordt het hout van die boom geclassificeerd als hardhout.

Aan de andere kant, als een boom zaden produceert die eenvoudig aan de elementen worden overgelaten wanneer ze op de grond vallen, dan wordt het hout dat eruit wordt geoogst geclassificeerd als zachthout.
 

HARDHOUT:

 

Hardhout wordt beschouwd als het ultieme veelzijdige materiaal, met toepassingen variërend van prachtige fineren en meubels, muziekinstrumenten, vloeren, constructie en botenbouw. Het is een materiaal van echte schoonheid, verkrijgbaar in talloze combinaties van soorten, specificaties en kleuren. Vanwege hun gecondenseerde en complexere structuur bieden hardhoutsoorten over het algemeen een superieur niveau van sterkte en duurzaamheid. De meest voorkomende hardhoutsoorten zijn Eiken, Teak, Sapele, Iroko en Meranti. Omdat deze veel langzamer groeien en langere droogtijden vereisen, drijven deze factoren de kosten van het hout op. Hardhout is over het algemeen veel veerkrachtiger dan zachthout en is vaak gereserveerd voor projecten die maximale duurzaamheid vereisen. Hardhout zoals beuken, esdoorn en walnoot zijn meestal gereserveerd voor op maat gemaakte schrijnwerkprojecten, het maken van meubels, houten vloeren en fijn fineer. Deze hardhoutsoorten zijn het meest geschikt voor deze taken omdat ze bijzondere esthetische kenmerken wensen, zoals kleur en houtnerf.
 

ZACHTHOUT:

 

Naaldhout staat bekend om zijn veelzijdigheid en sterkte. Afkomstig van over de hele wereld, met een breed scala aan toepassingen en een opmerkelijk esthetische aantrekkingskracht, kan zachthout worden gebruikt voor een breed scala aan interne en externe projecten - van meubels en vloeren tot terrasplanken, landschapsarchitectuur, buitenschrijnwerk en structurele toepassingen. Naaldhout is gemakkelijker beschikbaar en gemakkelijk te manipuleren. Ze ontwikkelen zich ook in een sneller tempo, wat leidt tot lagere kostenniveaus. Ze zijn flexibel, lichter van gewicht en minder dicht dan de meeste hardhoutsoorten. Naaldhout wordt vaak gebruikt voor interieurlijsten, de vervaardiging van ramen, constructieframes en het genereren van plaatproducten zoals multiplex en vezelplaat.
 

EEN OVERZICHT VAN DE VERSCHILLEN:

 

Categorie Hardhout Hout Naaldhout Hout
Groei Hardhoutbomen zijn langzamere groeiers en worden beschouwd als angiosperm, loofbomen (die hun bladeren jaarlijks laten vallen). Naaldhoutbomen zijn coniferen en gymnospermen, wat betekent dat het groenblijvende bomen zijn die hun bladeren niet laten vallen.
Dichtheid / Duurzaamheid Zoals de naam al doet vermoeden, zijn hardhoutsoorten duurzaam, van hoge kwaliteit en bieden ze een duurzame optie voor meerdere doeleinden. De lagere dichtheid van zachthout betekent dat het zwakker en minder duurzaam is dan hardhout, maar er zijn enkele 'harde' zachthoutopties met een hogere dichtheid, zoals jeneverbes en taxus.
Toepassingen Hardhout wordt vaak gebruikt voor vloeren, maar kan ook worden gebruikt voor bekleding, lambrisering, gebouwen, hekwerken, boten en buitenterrassen. Naaldhout wordt vaak gebruikt voor kenmerkende muren, plafonds, meubels, deuren en ramen.
Soorten Eucalyptus, Balsa, Mahonie, Blackbutt, Red Ironbark en Spotted Gum zijn allemaal voorbeelden van populaire hardhoutsoorten. Ceder, douglas, jeneverbes, taxus, den en hemlockspar zijn allemaal voorbeelden van populaire naaldhoutsoorten.
Duurzaamheid Hoewel hardhout niet zo hernieuwbaar is als zachthout, kan hardhout vanwege hun duurzaamheid een weloverwogen keuze zijn. Naaldhoutbomen groeien veel sneller dan hardhout en worden beschouwd als een zeer hernieuwbare bron.
Uiterlijk Hardhout is verkrijgbaar in een reeks kleuren en afwerkingen en past in bijna elke moderne stijl. Naaldhout is een veelzijdige houtoptie die een prachtige, naadloze afwerking biedt. Het heeft een grote verwerkbaarheid, waardoor het geschikt is voor een scala aan toepassingen en stijlen.
Onderhoud Door zijn duurzame karakter is hardhout gemakkelijk schoon te maken, terwijl krassen en deuken eenvoudig kunnen worden verholpen. Omdat zachthout minder duurzaam is dan hardhout, is er regelmatiger onderhoud nodig om de levensduur te garanderen.
Kosten Hardhout is over het algemeen duurder vanwege de langzamere groei en duurzame eigenschappen, maar kan op de lange termijn de moeite waard zijn omdat het onderhoudsarm en lang meegaat. Naaldhout kan goedkoper zijn dan hardhout, omdat het sneller groeit en gemakkelijker te verkrijgen is.

 

 

BESLUIT:


Het antwoord op de vraag of een houtsoort hard of zacht is, hangt volledig af van de boom waarvan het afkomstig is. Als een boom zaden produceert die een soort omhulsel hebben als ze van de moederboom vallen, dan wordt het hout dat daarvan wordt geoogst, geclassificeerd als hardhout. Als een boom daarentegen zaden produceert die gewoon aan de elementen zijn overgeleverd als ze uit zichzelf op het aardoppervlak vallen, dan is het hout dat daaruit wordt geoogst, wordt geclassificeerd als zachthout.

 

Wat zijn de kenmerken van hardhout?

 

Hardhout is zeer duurzaam en kan zowel buiten als binnen worden gebruikt. Ze zijn bestand tegen rot, bederf en insectenschade. Bovendien trekken ze geen termieten aan. Hardhout heeft ook een hoge weerstand tegen impactschade - het splintert of versplintert niet als het door een hamer wordt geraakt of op de vloer valt zoals zachthout.

Onbehandeld hardhout heeft een levensduur van 15-25 jaar of langer, afhankelijk van de soort. Normaal wordt hardhout niet geïmpregneerd, maar houtspecialisten raden aan het jaarlijks met houtolie te behandelen.

Loofhout (hardhout) komt in een grote verscheidenheid van kleuren. De meest voorkomende zijn rood en wit, maar ook geel, groen en bruin komen voor. Rood is het resultaat van een hoog ijzergehalte in het hout, terwijl wit aangeeft dat er minder ijzer aanwezig is.

Hieronder volgt een overzicht van de voor- en nadelen van hardhout:
 

DE VOORDELEN VAN HARDHOUT:

 

 • Lange levensduur: Hardhout produceert een product van zeer hoge kwaliteit dat een lange levensduur biedt.

 • Eenvoudig onderhoud: hardhout is gemakkelijk schoon te maken en krassen en deuken kunnen worden gerepareerd.

 • Sterkte: De dichte celstructuur van de bomen geeft het hout een ongelooflijke sterkte.

 • Uiterlijk: hardhout is verkrijgbaar in een reeks kleuren en afwerkingen en past in bijna elke moderne stijl.

 • Brandwerendheid: Hardhout biedt een hogere brandwerendheid dan zachthout.
   

DE NADELEN VAN HARDHOUT:

 

 • Trage groeisnelheid: Hardhoutbossen hebben meer tijd nodig om aan te vullen vanwege de langzamere groeisnelheid van de boom.

 • Verwerkbaarheid: Vanwege de dichtheid is hardhout tijdens de bouw vaak een stuk moeilijker om mee te werken.

 • Kosten: Hardhout is over het algemeen duurder, maar als u dit zegt, krijgt u waar u voor betaalt.

   

   

Waar komt ze vandaan?


Hardhout komt uit een groot aantal verschillende gebieden in de wereld. Het groeit in bijna elk continent, maar er zijn een paar grote gebieden die het meeste hardhout produceren.

De eerste regio is Noord-Amerika, met name Canada en de Verenigde Staten. Deze twee landen produceren ongeveer 30% van alle hardhoutproducten ter wereld. Het merendeel van dit hout komt uit New Brunswick en Ontario in Canada, en uit Michigan, Wisconsin en Minnesota in de Verenigde Staten.

Een andere belangrijke regio voor hardhout is Zuid-Amerika, waar Brazilië ongeveer 20% van alle hardhoutproducten ter wereld produceert. De meest voorkomende soort die hier wordt gekweekt is eucalyptus (Eucalyptus globulus).

 

Waar wordt het allemaal voor gebruikt?


Hardhout wordt voor verschillende doeleinden gebruikt, van vloeren tot meubels. Hier zijn enkele van de meest voorkomende toepassingen van hardhout:

- Vloeren: Hardhouten vloeren worden vaak gezien in huizen en kantoorgebouwen, waar ze warmte en karakter toevoegen aan een kamer. Hardhouten vloeren zijn ook zeer duurzaam - ze kunnen tientallen jaren meegaan zonder te hoeven worden vervangen.

- Meubilair: Hardhouten meubilair is een andere veel voorkomende toepassing van hardhout. Ze worden meestal gemaakt van eiken of essen, sterke en duurzame houtsoorten. Meubels van hardhout gaan veel langer mee dan meubels van andere materialen zoals plastic of metaal.

- Keuken: Hardhout wordt ook gebruikt voor keukenkastjes en aanrechtbladen. Het hout geeft de ruimte een natuurlijk gevoel, terwijl het toch duurzaam genoeg is om de eisen van het dagelijks gebruik te weerstaan.

 

Onze Top 10 van favoriete hardhouten bomen


Overal om ons heen staan bomen. Ze voegen visuele verbeteringen toe aan eigendommen, bieden schaduw tijdens de hete zomermaanden en kunnen zelfs dienen als gedenktekens voor dierbaren die zijn overleden. Ze kunnen ook zowat elke tuinruimte of thuislandschap opfleuren. Hardhoutbomen worden steeds populairder in landschapsontwerp, in plaats van hun normale industriële gebruik.

We geven hieronder een overzicht van onze 10 favoriete hardhouten bomen:

 

1. DE BERK (BETULACEAE)


Berken zijn gemakkelijk te herkennen aan hun hoge, dunne, witte stammen die van boven naar beneden zwarte aftekeningen hebben. Er zijn veel soorten in de berkenfamilie, en sommige hebben een zilveren, grijze of zelfs gele bast.

Berkenbomen hebben ondiepe wortelsystemen, maar dat weerhoudt ze er niet van om 30 tot 50 voet lang te worden. Een berk kan gemiddeld 100 jaar oud worden. Sommigen van hen kunnen 200 bereiken als ze zich in uitstekende omstandigheden bevinden.

De berkenfamilie staat bekend om het hebben van zeer sterk, licht ontvlambaar hout. Het is lichtgewicht en waterdicht, waardoor het uitstekend geschikt is als brandhout. Het is ook een fantastische keuze voor houtbewerking, timmerwerk en zelfs medicinale doeleinden. Berkenbomen groeien in winterharde zones 2-7, afhankelijk van de soort.


 

2. DE ZWARTE WALNOOT (JUGLANS NIGRA)


De gemiddelde zwarte walnotenboom die u in het plaatselijke park van uw regio ziet, kan wel 75 voet hoog worden, wat behoorlijk massief is. Deze boom kan echter wel 150 voet groeien als hij in het wild of op plantages wordt achtergelaten.

De massieve stam ontspruit laaghangende takken die lang en ver groeien. Het lijkt erop dat deze boom alle kanten op groeit, want ook zijn wortels lopen erg diep. Black Walnut-bomen zijn behoorlijk populair en worden vaak geplant in UDSDA-zones 4-9 en worden beschouwd als een snelgroeiende boom.


 

3. DE MAGNOLIA (MAGNOLIA GRANDIFLORA)


Hoewel de zuidelijke magnoliaboom het meest voorkomt in de zuidelijke regio's van de VS, zijn er veel andere soorten die langs de kust groeien. Deze prachtige boom is gemakkelijk te herkennen in het voorjaar wanneer hij grote, roze bloemen bloeit.

Vanwege deze opvallende bloemen wordt de magnoliaboom vaak gebruikt als decoratieve toevoeging aan tuinen, parken, tuinen en andere openbare eigendommen.


 

4. DE ES (ACER):


De esdoorn is een van de meest voorkomende bomen, niet alleen in Europa, maar over de hele wereld. De familie bestaat uit ongeveer 128 verschillende soorten, waarvan de twee meest voorkomende de suikeresdoorn en de rode esdoorn zijn.

De meeste esdoornsoorten komen oorspronkelijk uit Azië, maar er zijn er genoeg die algemeen in Noord-Amerika, Europa en zelfs Afrika voorkomen. Ze komen vrij veel voor in het noordoostelijke deel van de Verenigde Staten, maar zijn te vinden in zuidelijke staten zoals Texas .

Esdoorns zijn het meest herkenbaar aan hun prominente bladeren. Hun geliefde bladeren veranderen in de herfst in veel verschillende kleuren en Canada gebruikt er zelfs een als hun nationale symbool. De boom kan tot 150 voet lang worden en zoet sap produceren dat wordt gebruikt in ahornsiroop. Esdoorns zijn winterhard in USDA zones 5 tot en met 9.


 

5. DE EIK (QUERCUS)


Er is niets zo majestueus als een oude eik. Deze grote bomen kunnen wel 30 meter hoog worden, maar het meest indrukwekkend is hun leeftijd. De oudste eiken hebben meer dan 1000 jaar op deze aarde geleefd en een enkele eik zal tijdens zijn leven ongeveer 10 miljoen eikels produceren.

De eikenfamilie is de meest voorkomende soort op het noordelijk halfrond. Er zijn ongeveer 70 verschillende eikensoorten die alleen in Noord-Amerika groeien en meer dan 500 in de wereld.


 

6. DE POPULIER (POPULUS)


Populieren zijn zeer grote, loofbomen met veel verschillende soorten, waarvan je de meeste kunt herkennen aan de kleur van hun bast. Een populier kan een zwarte, grijze of witte schors hebben en zal kleine trossen bloemen vormen samen met driehoekige bladeren.

Ongeacht de soort groeien alle populieren zeer snel. Ze kunnen wel 165 voet lang zijn, en sommige kunnen 70 voet breed zijn. De soorten zorgen voor grote luifels, die veel schaduw bieden. Ze blijven ongeveer 50 jaar groeien, gedurende welke tijd hun ondiepe wortelstelsel invasief kan worden. Populieren zijn winterhard in de zones 3 tot en met 9.


 

7. DE WITTE WILG (SALIX ALBA)


De witte wilg is een soort van de wilgenfamilie die inheems is in Centraal-Azië en delen van Europa. Deze middelgrote bladverliezende boom kan wel 30 meter hoog worden en staat bekend om de witte onderkant van zijn vingerachtige bladeren.

De witte wilg leeft het beste in natte gebieden of slecht doorlatende grond, daarom zie je hem en zijn andere soorten vaak in de buurt van meren of rivieren. Het heeft zeer wijdverspreide wortels die snel groeien.

De wilgenfamilie heeft veel variëteiten en hybriden die voor specifieke doeleinden zijn gemaakt. De cricketbat-wilg wordt bijvoorbeeld in Groot-Brittannië gekweekt om cricketbats te maken. De gouden wilg wordt gekweekt voor decoratieve doeleinden, net als de gouden hybride treurwilg. De wilg groeit in winterharde zones 4-10, afhankelijk van de soort.


 

8. DE ZWARTE SPRINKHAAN (ROBINIA PSEUDOACACIA)


De zwarte sprinkhaan flirt met de grens tussen invasief en voordelig, met alleen pure mening die de twee kanten scheidt. Deze boom is inheems geworden in de VS, Canada, Europa en delen van Azië.

De reden dat sommigen het invasief noemen, is dat het erg snel groeit. Het verspreidt zich door zaad en kan snel een gebied overnemen als het niet goed wordt beheerd.

Maar de zwarte sprinkhaan heeft veel geweldige eigenschappen die erg nuttig zijn. Het zijn de perfecte bomen voor het splitsen van eigendomslijnen. Ze zijn ook uitstekende windjacks en bieden onderdak aan dieren, zowel wilde als gedomesticeerde. Deze boom kan overal groeien van 40 tot 100 voet. Het ontspruit scherpe stekels op elk blad en de schors, zaden, takken en bladeren zijn giftig. Zwarte sprinkhaan is winterhard tot USDA zones 4 tot en met 8.


 

9. AMERIKAANSE ELM (ULMUS AMERICANA)


De Amerikaanse iep heeft vele andere namen, waaronder witte iep, zachte iep en wateriep. Deze iep komt voornamelijk voor in Noordoost-Amerika, maar ook in Ontario, Nova Scotia en Manitoba. Je kunt de iep ook vinden in zuidelijke staten zoals Florida en Texas.

De gemiddelde iep wordt tussen de 98 en 125 voet lang en kan tot 200 jaar oud worden. Er zijn er tegenwoordig echter die ouder zijn dan 300 jaar. Elms zijn echter vatbaar voor veel insectenaanvallen, die hun levensduur kunnen beïnvloeden.

Hoewel de Amerikaanse iep prachtig genoeg is om in parken en erven te gebruiken, is het hout ook erg zwaar en hard. Het is moeilijk om iep te splijten, waardoor het handig is voor sportuitrusting zoals hockeysticks en honkbalknuppels. Elm wordt ook gebruikt voor vloeren en constructie. De Amerikaanse iep is winterhard tot zones 4-9.


 

10. DE ELS (ALNUS)


De elzenboom komt uit de berkenfamilie, waarover we hieronder meer zullen vertellen. Het is een extreem snelgroeiende boom met dunne bast en hard, lichtgekleurd hout. Hoewel de elzenboom bovenaan onze lijst staat, willen we opmerken dat het een van de zachtste hardhoutbomen is - net boven dennen.

De boom produceert echter nog steeds uitstekend hout voor het maken van meubels. Het is ook een populaire keuze in op maat gemaakte houtbewerkingsprojecten vanwege de rechte nerfpatronen en lichte kleuren. Deze bladverliezende boom ontspruit donkergroene, ovale bladeren, heeft een slanke, groene bloem en groeit kegelachtig fruit dat strobile wordt genoemd. Elzenbomen groeien in winterharde zones 2-8, afhankelijk van de soort.


 

BONUS! DE ESP (POPULUS TREMULA):


De esp is een veel voorkomende bladverliezende boom afkomstig uit Noord-Amerika. Het heeft verschillende namen, waaronder de Amerikaanse esp, berg esp en bevende esp.

Deze ongelooflijke hardhoutsoorten hebben lange, smalle stammen die tot 82 voet hoog kunnen worden. De schors is glad en bleek met opvallende zwarte aftekeningen.

Het fascinerende aan espenbomen is dat ze zich voortplanten via hun wortels, dus het is niet ongewoon om er meerdere op één locatie te vinden - die allemaal een wortelstelsel delen.

Aspen is geen goede keuze om uw open haard in de winter van brandstof te voorzien, maar het harde hout is gemakkelijk te vinden en betaalbaar. Omdat het hout licht van gewicht is, is esp uitstekend geschikt voor paneelproducten. Het wordt ook vaak gebruikt om pulp te maken voor papier, dozen en boeken. Espen zijn winterhard tot zones 2-6.

Of heb je al een product in jouw gedachten?

Tik hieronder wat je zoekt.