Doorgaan naar inhoud
Welkom bij E-woodproducts.com | Bij ons zit U goed!
Welkom bij E-woodproducts.com | Bij ons zit U goed!

Wat is Grenen Hout?

Grenen hout is een veelgebruikte houtsoort die in verschillende toepassingen kan worden gebruikt. Van constructiehout tot meubels, van binnen tot buiten. In deze tekst zullen we dieper ingaan op de specifieke eigenschappen van grenen hout, de verschillende soorten en hun toepassingsmogelijkheden, de duurzaamheid, de herkomst en de toekomst ervan. Grenen hout is een veelzijdige houtsoort die een belangrijke rol speelt in de bouw en houtverwerkende industrie. We zullen zien hoe het gebruikt wordt en waarom het zo populair is.
 

De specifieke kenmerken van grenen hout


Hieronder een tabel met specifieke kenmerken van grenen hout:

 

Kenmerk Specificatie
Nederlandse naam Grove Den
Latijnse naam Pinus sylvestris
Andere namen Pin sylvestre, pin du Nord, Noords grenen
Type Zachthout, gematigde streken
Bronnen Europa en Noord-Azië
Hardheid Gemiddeld
Kernhout licht tot roodbruin-geel
Nerf fijn
Draad recht
Gewicht 670 kg/m³
Sterkte Sterk voor een naaldhout
Verlijming Goed te verlijmen, soms is ontvetten nodig
Werking van het hout Middelmatig
Uitstraling Klassiek, warm en degelijk

 
 

Indien geïmpregneerd, heeft grenen hout een levensduur van circa 10-15 jaar. Grenenhout heeft onbehandeld een duurzaamheidsklasse 5, terwijl deze door keteldruk impregneren wordt verlengd naar klasse 3-4. Indien men grenen hout wenst te gebruiken voor buiten, dan is impregnatie noodzakelijk.
 
 
Samenvatting van de belangrijkste kenmerken: 
 
Grenen hout is een zachthout dat voornamelijk wordt gebruikt in België en Nederland. Het heeft een fraai uiterlijk, is degelijk, sterk en relatief licht. De hardheid is gemiddeld en het gewicht is ongeveer 670 kg/m³. Het is goed te verlijmen, maar soms is ontvetten nodig. Het is geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik.
 
 

Toepassingen van Grenen Hout

 
 
Grenen hout is een veelzijdige houtsoort die geschikt is voor zowel binnen- als buitengebruik. Hieronder worden enkele van de meest voorkomende toepassingen van grenen hout beschreven.

 
 
 • Constructiehout: Grenen hout wordt vaak gebruikt voor de constructie van gebouwen, zoals houtskeletbouw, spanten, gelijmd gelamelleerd hout en gevelbekleding. Dit komt omdat het hout sterk, licht en gemakkelijk te verwerken is.
 • Meubels: Grenen hout wordt vaak gebruikt voor de productie van meubels, zoals bedden, kasten, tafels en stoelen. Het hout is eenvoudig te bewerken en heeft een warme, klassieke uitstraling.
 • Vloeren: Grenen houten vloeren zijn populair vanwege hun duurzaamheid, sterkte en mooie uiterlijk. Het hout is eenvoudig te leggen en onderhouden.
 • Papierproducten: Van grenen hout wordt ook pulppapier gemaakt, vooral in landen waar veel naaldbossen zijn.
 • Houtproducten: Grenen hout wordt vaak gebruikt voor de productie van hout van andere producten zoals houten pallets, kratten, houten speelgoed en decoratie. Het hout is sterk en duurzaam, waardoor het geschikt is voor deze toepassingen.
 • Tuinmeubilair: Grenen hout is ook geschikt voor tuinmeubilair zoals tafels, stoelen, banken en zonneschermen. Het hout is weerbestendig en kan goed tegen vocht, waardoor het geschikt is voor buitengebruik.
 • Decoratie: Grenen hout wordt ook vaak gebruikt voor decoratieve doeleinden, zoals houten panelen, schilderijlijsten en beeldhouwwerk. Het hout heeft een mooie, natuurlijke uitstraling en is gemakkelijk te bewerken.
 • Houten planken: Grenen hout wordt vaak gebruikt voor de productie van houten planken, zoals plafond- en wandplanken. Het hout is sterk, licht van gewicht en heeft een mooie uitstraling.
 
 
In samenvatting, grenen hout is een veelzijdige houtsoort die geschikt is voor een breed scala aan toepassingen, van constructiehout tot decoratie en meubels, zowel binnen als buiten. De sterkte, licht gewicht en mooie uiterlijk van het hout maken het een populaire keuze voor vele toepassingen.
 
 
 

Duurzaamheid: 

 
 
De duurzaamheid van hout is een belangrijk aspect om te overwegen wanneer men houten producten koopt of gebruikt. Duurzaamheid van hout wordt vaak bepaald door de duurzaamheidsklasse, een klassificatie die aangeeft hoe snel het hout zal rotten of verkleuren als het in contact komt met water en lucht.
 
Grenen hout en Vuren hout vallen onder dezelfde duurzaamheidsklasse, namelijk klasse 5. Dit betekent dat ze beide geclassificeerd worden als hout met een gemiddelde duurzaamheid. Dit betekent dat ze beide geschikt zijn voor binnen- en buiten gebruik, maar dat ze sneller zullen rotten of verkleuren als ze niet goed beschermd worden tegen vocht en insecten.
 
Onbehandeld grenen hout heeft dus een beperktere levensduur dan hout met een hogere duurzaamheidsklasse. Grenen hout kan echter worden geïmpregneerd, waardoor de duurzaamheid wordt verhoogd. Door het hout te behandelen met een impregneermiddel, wordt de houtrot beperkt en wordt de levensduur van het hout verlengd. Impregnatie kan de duurzaamheidsklasse van grenen hout verhogen naar klasse 3-4.
 
 

Herkomst: 

 
 
Grenenhout wordt voornamelijk gekapt in Europa, met name in Scandinavië en Rusland. Deze landen hebben een rijke houtindustrie en produceren de grootste hoeveelheden grenenhout ter wereld. Grenen is een snelgroeiende boomsoort en wordt vaak gekweekt in plantages voor commerciële houtproductie.
Er zijn een aantal organisaties die betrokken zijn bij het certificeren van verantwoord gekapt hout in Europa, waaronder:
 
 1. Forest Stewardship Council (FSC): een onafhankelijke organisatie die certificering van verantwoord gekapt hout en papierproducten aanbiedt.
 2. Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC): een organisatie die internationale certificering van verantwoord gekapte bossen aanbiedt.
 3. Sustainable Forestry Initiative (SFI): een organisatie die duurzaam bosbeheer, certificering en houtproductie promoot.
 
Het is belangrijk om te weten dat deze certificeringen niet altijd waterdicht zijn en er kritiek is op sommige programma's voor hun standaard. Dus, als u op zoek bent naar verantwoord gekapt grenenhout, is het aan te raden om te controleren of de leverancier van het hout is gecertificeerd door een van deze organisaties en of het product daadwerkelijk voldoet aan de eisen van de organisatie.
Daarbuiten zijn er ook nog andere organisaties die zich bezig houden met duurzaam bosbeheer zoals : Rainforest Alliance, Woodland Trust, etc. die kunnen helpen bij het vinden van verantwoord gekapt hout vanuit de rest van de wereld.

 

Grenen hout bewerken

 

De dennenboom, en zijn soorten:


Dennen zijn groenblijvende, harsrijke naaldbomen die 3 tot 80 meter hoog worden. De meeste soorten bereiken een hoogte van 15 tot 45 meter.

De kleinste pijnbomen zijn de Siberische dwergden en de Potosi pinyon, met een hoogte van 2-3 meter. De hoogste is een ponderosa in het zuiden van Oregon die 81,8 meter hoog is.

Dennen hebben een lange levensduur en kunnen 100 tot 1000 jaar oud worden, sommige zelfs langer. De langstlevende soort is de Great Basin bristlecone pine (Pinus longaeva).

 • Methusalem, een lid van deze soort en een van 's werelds oudste levende organismen van bijna 5000 jaar oud, is te vinden in de White Mountains van Californië.

 • De zogenaamde Prometheusboom, die dateert van 4.900 jaar geleden en werd gevonden onder Wheeler Peak in de White Mountains van New Mexico zal nu als zodanig bekend staan - naar de Griekse onsterfelijke.

Om u te helpen, hebben we deze lijst van de meest voorkomende dennenboomsoorten samengesteld.
 

 1. GROVE DEN (PINUS SYLVESTRIS)

De grove den is een grote naaldboom die oorspronkelijk uit Schotland komt. Hij kan tot 100 meter hoog worden met een stamdiameter van een meter of meer. De soort is eeuwenlang gebruikt als een belangrijke bron van timmerhout, meubelmakerij en papierproductie.(Afbeelding: Creative Commons Licentie)
 

 1. ZWARTE DEN (PINUS NIGRA)

De zwarte den is een boom die ongeveer 25 meter hoog wordt. Hij heeft een donkere, groenzwarte schors, waaraan de boom zijn gemeenschappelijke naam dankt. De naalden zijn donkergroen en ongeveer 4 centimeter lang. De bladeren zitten spiraalvormig om de twijg en zijn soms moeilijk van de naalden te onderscheiden. De kegels zijn ovaal en glanzend bruin met een uitstekende punt. De mannelijke kegels hebben schubben die groter zijn dan die van de vrouwelijke kegels. Ze produceren stuifmeel in de late lente of vroege zomer, en de vrouwelijke kegels worden ongeveer twee jaar later volwassen. Deze bomen groeien van nature in Europa, maar ze worden ook als sierplanten gekweekt in heel Europa en Noord-Amerika.(Afbeelding: Creative Commons Licentie)
 

 1. SIBERISCHE DWERGDEN (PINUS PUMILA)

De Siberische dwergden (Pinus pumila) is een kleine groenblijvende boom die groeit in de koudste klimaten. Hij kan een maximale hoogte bereiken van ongeveer 12 voet en heeft een kegelvorm. De takken zijn vaak gedraaid en kunnen een roodachtige tint hebben. De naalden zijn klein en donkergroen, met 1-2 naalden per bosje.

De Siberische dwergden komt oorspronkelijk uit Oost-Rusland, Noord-China, Japan en Korea. Hij is bestand tegen temperaturen tot -50 graden Celsius (-58 graden Fahrenheit) en gedijt dus goed in barre omstandigheden.(Afbeelding: Creative Commons Licentie)
 

 1. CANARISCHE DEN (PINUS CANARIENSIS)

De Canarische den, Pinus canariensis, is een dennensoort die van nature voorkomt op de Canarische Eilanden en Madeira. Het is een middelgrote boom die een hoogte bereikt van 20-25 m voor mannen en 18-25 m voor vrouwen. De schors van jongere bomen is roodbruin met harsblaasjes, terwijl de schors van oudere bomen ruw en geschubd wordt. De bladeren zijn naaldachtig met een lengte van 3-5 cm, donkergroen van boven met huidmondjes op beide oppervlakken, maar geelgroen van onderen met alleen een bovenste huidmondjeslijn.

Rijpe kegels zijn 6-10 cm lang, met dunne schubben; ze gaan open wanneer ze rijp zijn en laten de zaden los. De zaadkegels worden commercieel geoogst, omdat ze een eetbare noot opleveren die pijnboompit wordt genoemd. 

 1. AMERIKAANSE WITTE DEN (PINUS MONTICOLA)

De Amerikaanse witte den is een naaldboom uit de Pinaceae-familie. Hij is inheems in Noord-Amerika, maar komt ook voor in Azië.

Hij wordt tot 24,4 meter hoog, met een stam die 45 cm in diameter kan zijn. De takken zijn hangend en groeien omhoog en naar buiten vanaf de stam, die bedekt is met geschubde schors. De naalden zijn lang en slank met spitse punten; ze zijn aanvankelijk meestal groen, maar worden geelbruin naarmate ze ouder worden. De kegels zijn bruinrood als ze zich ontwikkelen, maar worden grijsgeel als ze volwassen worden; ze hebben dunne schubben die opengaan als ze hun zaden loslaten. 

 1. KOREAANSE DEN (PINUS KORAIENSIS)

De Koreaanse den (Pinus koraiensis) is een naaldboom die tot 30 meter hoog kan worden. Hij komt oorspronkelijk uit Korea, waar hij vaak wordt gebruikt voor het maken van meubels of eetstokjes. Hij komt ook voor in Japan en China.

De Koreaanse den heeft naalden die 1-3 cm lang zijn en in bundels van vijf groeien. De nieuwe groei aan de bovenkant van de boom is heldergroen, terwijl de oudere groei aan de onderkant een lichtere kleur heeft. De schors is bruin met verticale lijnen erop, als strepen.

De Koreaanse den produceert kegels met zaden erin die lijken op kleine eikels. Deze kegels zijn ongeveer 4 cm lang, half zo breed als ze hoog zijn, en hebben schubben erop in plaats van echte bladeren zoals de meeste andere planten. 

 1. VOSSENSTAARTDEN (PINUS BALFOURIANA)

Foxtail pine (Pinus balfouriana) is een boom die groeit in het zuidwesten van de Verenigde Staten en Mexico. De boom is een soort dennenboom die bekend staat als een "single-seed" den omdat hij slechts één zaadkegel per jaar produceert. Foxtail pine bomen zijn meestal ongeveer 80 voet hoog, maar kunnen in sommige gebieden tot 100 voet hoog worden. Ze hebben blauwgroene naalden en bruine schors. De kegels zijn groen als ze opengaan, maar worden bruin als ze ouder worden. 

 1. BERGDEN (PINUS MUGO)

De alpenden is een pijnboomsoort die voorkomt in de Alpen en Oost-Europa. Hij is ook bekend als de Zwitserse alpenden, de Mugo-den, de dwergden, of de Alpenwittebast. De wetenschappelijke naam van de den is Pinus mugo.

Bergdennen groeien op grote hoogte en zijn niet geschikt voor de teelt. Ze groeien in bossen waar ze meestal samenleven met andere naaldbomen zoals sparren of dennen. 

 1. JAPANSE RODE DEN (PINUS DENSIFLORA)

De Japanse rode den is een naaldboom die in Japan voorkomt. Hij wordt ook gekweekt in Korea en China, waar hij groeit op hoogtes tot 1600 meter boven de zeespiegel.

De boom heeft een piramidale vorm met een rechte stam en symmetrische takken die in een regelmatig patroon groeien. Hij kan meer dan 30 meter hoog worden. De schors is roodbruin, met schubben die in horizontale patronen zijn gerangschikt. De naalden zijn kort en donkergroen van kleur, met twee rijen aan elke kant van de tak. 

 1. TRANENDEN (PINUS WALLICHIANA)

De Tranenden (Pinus wallichiana) is een naaldboom die groeit in de Himalaya en andere berggebieden in Azië. Hij dankt zijn naam aan zijn vermogen om een extreem koud klimaat te weerstaan, en staat bekend om zijn lange levensduur - sommige exemplaren leven meer dan 400 jaar! 

 

Wat zijn de grootste voordelen van dennenhout?


Grenen is een van de meest gebruikte en veelzijdige houtsoorten ter wereld. Het is licht en zacht, en het heeft een hoog vochtgehalte waardoor het gemakkelijk te bewerken is. Het is ook bestand tegen bederf en rot, dus het is ideaal voor gebruik in gebieden met een hoge vochtigheidsgraad of lage temperaturen.

Grenen is een goede keuze voor meubels, vloeren, sierlijsten, lambrisering en houtwerk omdat het gemakkelijk kan worden geschuurd en afgewerkt zonder een vettig laagje achter te laten. Het wordt vaak gecombineerd met andere houtsoorten om unieke nerfpatronen te creëren en de kleur van het eindproduct te versterken. Grenen gaat ook goed samen met andere soorten decoratiestijlen, van rustiek tot modern tot traditioneel, zodat u iets kunt vinden dat aan uw wensen voldoet, of u nu een nieuw huis bouwt of een bestaand huis bijwerkt!

Of heb je al een product in jouw gedachten?

Tik hieronder wat je zoekt.