Doorgaan naar inhoud
Welkom bij E-woodproducts.com | Natuurlijk genieten, Binnen en Buiten! | GRATIS LEVERING
Welkom bij E-woodproducts.com | Natuurlijk genieten, Binnen en Buiten! | GRATIS LEVERING

Wat is Douglas Hout?

In dit artikel kunt u heel veel leren over Douglas Hout. We vertellen uiteraard wat Douglas Hout is, waar het vandaan komt en wat zijn toepassingsmogelijkheden zijn. Hoe kan je het best onderhouden en wat zijn zijn fysieke, visuele en bewerkingseigenschappen? We eindigen dit artikel met een opsomming van de meest gestelde vragen.

 

Douglas Hout: definitie, kenmerken, onderhoud en eigenschappen.
 

 

Wat is Douglas Hout?

 

Douglas hout is hout van de douglasspar, die tegenwoordig ook in Nederland en België groeien. Deze douglasspar heette origineel 'Oregon Pine', wat letterlijk naaldboom uit Oregon betekent. Zo groeit de boom van nature in het westen van Noord-Amerika en kan tot wel 100 meter hoogte reiken.

Douglas Hout is een naaldhoutsoort die van nature uit duurzaam is (10-15 jaar). Deze houtsoort kan ook onbehandeld gebruikt worden, maar naar wens ook geïmpregneerd. De vraag naar deze houtsoort zit al een paar jaar in de lift.

Het kernhout van de douglasspar valt onder klasse 3-4 en is daarom één van de meest duurzame soorten in Europa. Het is één van de hardste Europese houtsoorten en wordt na uitdroging steeds harder. Oorspronkelijk komt deze houtsoort uit het westen van Noord-Amerika. Later is de douglasspar ook aangeplant in Europa ten bate van de houtproductie.Douglas Hout Kopen

 

Wat kunnen we leren over douglassparren?


De Douglasspar (Pseudotsuga menziesii, synoniem: Pseudotsuga taxifolia) is een groenblijvende naaldboom van de dennenfamilie (Pinaceae).

Douglassparren behoren tot de grootste evergreens, met een hoogte van 20 tot meer dan 100 meter en een diameter tot 2,4 meter (hoewel sommige exemplaren de 5 meter overschrijden).

De grootste douglassparren aan de kust worden meer dan 500 jaar oud, terwijl de oudste meer dan 1300 jaar oud kunnen worden. De bladeren van de douglasspar zijn naaldachtig, groenblijvend en 2-3 cm lang. De kegels zijn 5-10 cm lang; met ronde schubben, duidelijke driedelige schutbladen.

De bestuiving vindt plaats in het vroege voorjaar; de zaden vallen in de late zomer of herfst uit. De douglasspar is het nauwst verwant aan de lariks, maar heeft kenmerken gemeen met de echte spar, de hemlock en de spar.

Het is een van de belangrijkste houtsoorten in Noord-Amerika en wordt nu in veel regio's van Europa aangeplant. 


 

Wat zijn de toepassingsmogelijkheden?

 
Douglas Hout is van alle tijden. Reeds in de oudheid gebruikten inheemse volkeren Douglas, onder andere als brandstof voor het koken, vishaken en handvatten. Ze gebruikten ook douglas-takken om de vloeren van loges en zweethutten te bedekken.

De laatste jaren is douglas tuinhout ook steeds populairder geworden. Mede ook omdat deze houtsoort duurzamer en goedkoper is dan hardhout.

  • Douglasspar wordt vandaag vanwege zijn sterkte voornamelijk gebruikt voor de bouw en constructie. Het is hard en slijtvast, waardoor het geschikt is voor gebruik waar slijtage een rol speelt, zoals werven, schragen, brugdelen, blokhutten en commerciële gebouwen. Het is een van de beste houtsoorten voor zware constructieve doeleinden, waaronder gelamineerde balken en dakspanten.

  • Douglasspar is een hoogwaardige houtsoort voor de vervaardiging van deuren en ramen. Het wordt ook gebruikt voor de productie van een breed scala aan producten, waaronder algemeen freeswerk, vloeren, meubels, kasten, fineer, vaten, schepen en boten, transmissiepalen en scheepspalen.

  • Douglashout kan zowel binnen en buiten toegepast worden. Ten bate van de woningbouw kunt u denken aan douglas trappen, kozijnen, dakconstructies, gevelbekleding en deuren. Voor buitentoepassingen denken we aan een tuinhuis, blokhut, overdekte schuur of zelfs een veranda.
     

Hoe kan je het best Douglas houten producten onderhouden?

 

Douglas hout is een duurzame houtsoort. Om het in goede conditie te houden, raden we aan om 1 keer per jaar een oliebehandeling te geven.

 

HET SCHOONMAKEN

 

Douglas is een stevig hout en kan regen verdragen, maar het moet af en toe uitdrogen, anders ontstaat er schimmel (als kleine zwarte vlekjes).

Als het hout is blootgesteld aan vocht, moet het worden behandeld. Als er schimmel op het oppervlak van het hout verschijnt, probeer dan een behandeling met azijn voordat u zware antischimmelproducten gebruikt.

Een hogedrukreiniger gebruiken om uw tuinmeubelen te reinigen kan effectief zijn, zolang u niet vergeet dat de verhoogde waterdruk de houtvezels heeft blootgelegd, waardoor ze vatbaarder zijn voor schimmel en andere vlekken. Er kunnen ook splinters ontstaan, waardoor u dan het oppervlak extra moet afschuren.

 

ONDERHOUD

 

Om uw Douglas meubelen zo lang mogelijk mooi te houden, brengt u eenmaal per jaar een olie-afwerking op het hout aan.

Breng een dunne laag Restol Houtolie aan om te voorkomen dat uw meubels te snel verouderen.

Het opschuren van douglas hout zorgt voor een glad eind resultaat. Het is niet bijzonder noodzakelijk om het hout tot heel fijn op te schuren als het geverfd of geolied gaat worden. Voor een blanke afwerking hoef je niet verder te schuren dan korrel 150 of 180. Ontvet het hout eerst goed voordat je een houtolie of beits aanbrengt.
 

De kenmerken van Douglas Hout op een rij

 
Achtereenvolgens omschrijven we de fysieke eigenschappen, de visuele eigenschappen en de bewerkings eigenschappen van Douglas Hout

 

DOUGLASSPAR – FYSIEKE EIGENSCHAPPEN

 
Dichtheid (kg/m3) Groen Behandeld 450
Luchtdroog 487
Soortelijk gewicht (12% mc) Standaard 0.45
Hardheid (N) Kant 2990
Einde 4020
MOE (Mpa) Groen Behandeld 11100
Luchtdroog 13500
MOR (Mpa) Groen Behandeld 52.0
Luchtdroog 88,6
Compressie parallel (Mpa) Luchtdroog 50.1
Compressie loodrecht (Mpa) Luchtdroog 6.01
Afschuiving (Mpa) Luchtdroog 9.53
Splijting (N/mm breedte) Luchtdroog 38.9
Krimp
OD = oven droge
lucht = lucht droog 12%
Radiaal (OD) 4,8%
Tangentieel (OD) 7,4%
Volumetrisch (OD) 11,9%
Volumetrisch (lucht) 7,0%
Tang / rad-verhouding 1.5

 

DOUGLASSPAR – VISUELE EIGENSCHAPPEN

 
Kleur
kernhout Oranjerood tot roodbruin.
Spinthout Geelachtig wit (licht van kleur).
Kernhout / spinthout contrast Spinthout is goed gedefinieerd en smal in oude groei en tot 7 cm breed in tweede groei.
Latewood / Earlywood contrast Uitgesproken verschil in kleur tussen de zones vroeg- en laathout.
Korrel
Hout heeft over het algemeen een rechte nerf, hoewel er soms een neiging is tot golvende of spiraalvormige nerven.
Figuur
Gewoon gezaagd hout of gezaagd fineer: opvallend groeiringpatroon.
Kwartiergezaagd hout of in kwarten gesneden fineer: duidelijke, opvallende late houtstrepen.
Knopen
Grote knopen met daartussen grote stukken helder materiaal.
Ander
Hout is harsachtig, pekzakken kunnen aanwezig zijn.

 

DOUGLASSPAR – BEWERKINGSEIGENSCHAPPEN

 

 

Veel gestelde vragen (vraag en antwoord)

 

HOE LANG GAAT DOUGLAS HOUT MEE? 

Deze houtsoort is van nature uit heel duurzaam en gaat 10 tot 15 jaar mee.
 

HOEVEEL KRIMPT DOUGLAS?

Er is een tangens krimping van 8 tot 10 procent en een radiale krimping van 4 tot 5 procent. Wat betreft de lengte is er geen krimping.
 

HOE WERKT DIT HOUT?

Douglas kan net als andere houtsoorten gaan kromtrekken of torderen. Dit heeft uiteraard geen invloed op de kwaliteit van het hout zelf. 
 

IS DIT HOUT OOK DUURZAAM?

Duurzaamheid is de laatste jaren een sleutelwoord begrepen, en Douglas heeft dit duidelijk begrepen! Douglas heeft van nature uit een hoge duurzaamheid, en valt in duurzaamheidsklasse 3. Dit betekent dat het hout tot tussen de 10 en 15 jaar zal mee gaan. Douglas wordt door droging sterker. Zijn duurzaamheid heeft hij te danken aan de grote hoeveelheid kernhout die deze boomsoort bezit. 
 

MOGEN WIJ ONZE HOUTEN DOUGLAS PALEN ZOMAAR IN DE GROND PLAATSEN?

Dit doe je beter niet. Het is belangrijk om een direct grondcontact te vermijden. Zet de Douglas palen dus niet onbeschermd in de grond, maar behandel deze palen met houtolie of gebruik een betonpoer. 

Of heb je al een product in jouw gedachten?

Tik hieronder wat je zoekt.