Doorgaan naar inhoud
Welkom bij E-woodproducts.com | Natuurlijk genieten, Binnen en Buiten!
Welkom bij E-woodproducts.com | Natuurlijk genieten, Binnen en Buiten!

Wat is teak hout?

Teakhout, afkomstig van de Tectona grandis-boom, is een bijzonder houttype dat zijn oorsprong vindt in de weelderige bossen van Zuidoost-Azië, voornamelijk in landen zoals India, Indonesië, Thailand en Myanmar. Dit hout staat bekend om zijn opmerkelijke duurzaamheid, natuurlijke schoonheid en veelzijdigheid. In deze gids duiken we dieper in op wat teakhout precies is, zijn eigenschappen, toepassingen en enkele veelgestelde vragen die vaak rondom dit houttype circuleren. 

 
Teak hout eigenschappen

 

Teakhout staat bekend om zijn unieke eigenschappen die het een populaire keuze maken in verschillende sectoren. Het hout is uitzonderlijk duurzaam, resistent tegen vocht, insecten en rot, waardoor het zeer geschikt is voor zowel binnen- als buitentoepassingen. De karakteristieke goudbruine kleur die met de tijd evolueert naar een zilvergrijze tint geeft teakhout een tijdloze aantrekkingskracht.

 

 • Nederlandse naam: Teak
 • Latijnse naam: Tectona grandis L.f.
 • Familie: Verbenaceae
 • Ander namen: Burma-, Moulmein-, Rangoon- teak, Java-teak, djati, jati (Nederland), kyun (Myanmar/Burma), teck (Frankrijk), teca (Spanje), giati (Vietnam), may sak (Laos).
 • Groeigebied: Myanmar/Burma, Indonesië (voornamelijk aangeplant op Java). Verder India, Thailand, Indochina, tropisch Afrika (aangeplant) en tropisch Amerika (aangeplant).
 • Aanvoer: Zaag- en fineerhout, rondhout, vierzijdig bezaagd hout, gekantrecht hout en fineer.
 • Houtsoort: Loofhout
 • Volumieke massa: (630-)650- 680(-750) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 800-900 kg/m3.
 • Impregneerbaarheid: Kernhout 4. Spint 3.
 • Bronnen: India, Laos, Myanmar en Noord-Thailand.
 • Draad: Recht, soms golvend en warrig.
 • Nerf: Matig grof tot grof.
 • Sterkte: Sterk
 • Werking van het hout: Gering
 • Drogen: Langzaam. Tijdens het drogen is extra zorg bij het bepalen van de vochtgehaltes vereist omdat grote variaties in droogtijd kunnen voorkomen. Bij kunstmatige droging bij te hoge temperaturen verliest teak zijn fraaie goudbruine tint en wordt donker en doods.
 
 

De herkomst en geschiedenis

 

Teak is een tropische hardhoutboom van de familie Palmae die inheems is in Zuid- en Zuidoost-Azië. Teakhout heeft een rijke geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. Het hout werd in de oudheid gebruikt voor botenbouw en constructiedoeleinden. Het werd ook gebruikt voor meubels, muziekinstrumenten en zelfs als brandstof voor kookvuren. 

De oorsprong van teakhout gaat terug tot het begin van de 18e eeuw toen het voor het eerst werd ontdekt door Europeanen in India. Het werd een belangrijke bron van inkomsten voor de Britse Oost-Indische Compagnie toen ze het van India naar Europa gingen exporteren. De Britse Oost-Indische Compagnie is de eerste multinational die in de 17e eeuw ontstond. Het werd een belangrijke inkomstenbron voor het bedrijf toen ze het van India naar Europa exporteerden. Het bedrijf was in staat om hun dominantie in de handel te vestigen door goedkope arbeidskrachten uit te buiten, en had een enorme invloed op het koloniale beleid van Groot-Brittannië.


 

Wat zijn de toepassingsmogelijkheden van Teakhout?

 

Teakhout wordt steeds populairder op de markt en is aanwezig in verschillende landen van de wereld en consolideert als het meest duurzame hout dat er bestaat. De natuurlijke eigenschappen die ervoor zorgen dat teakhout een hoge weerstand heeft tegen vocht en temperatuurschommelingen, maakt het in staat om te worden omgezet in vrijwel elk gebruik.

Teak is een van de belangrijkste hardhoutsoorten die worden gebruikt voor meubels en vloeren. Het wordt ook gebruikt bij de constructie van boten en schepen, deuren, ramen en kasten. 

 

Is Teak goed te bewerken?

 

Teak is gemakkelijk te zagen en te schaven. Afhankelijk van het kalk- en kiezelgehalte stompen de werktuigen meer of minder vlug af. In het algemeen verdient het aanbeveling gereedschappen te gebruiken met hardmetalen snijkanten.

Wat met spijkeren en schroeven? Voorboren wordt aanbevolen.

Wat met lijmen? Goed (met alle gangbare lijmtypen) op een vers geschaafd of geschuurd oppervlak of wanneer het oppervlak wordt ontvet met een oplosmiddel. Er zijn speciaal voor teak ontwikkelde lijmtypen.

Wat met buigen? Matig.

Wat met oppervlakteafwerking? Matig. Voordat het wordt afgewerkt, dient teak een voorbehandeling te krijgen. Het teak-oppervlak kan met olie of nitrocelluloselakken worden afgewerkt. 

 

Duurzaamheid

 

Het kernhout van teak uit de natuurlijke bossen van Myanmar en Indonesië is zeer duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse I). Als het buiten het natuurlijk groeigebied groeit, Zuid- en Zuid Oost-Azië, dan varieert de duurzaamheidsklasse tussen 1 en 3.

 

Kan teakhout rotten?

 

Het antwoord hierop is: nee. Een teakhouten tuintafel zal niet gaan rotten en is bestand tegen alle weersinvloeden.

 

Is Teak hout zwaar?

 

Teakhout is in verhouding tot de stevigheid van het hout niet zwaar. 
 

Welke soorten Teak zijn er?

 

Burma-, Moulmein-, Rangoon- teak, Java-teak, djati, jati (Nederland), kyun (Myanmar/Burma), teck (Frankrijk), teca (Spanje), giati (Vietnam), may sak (Laos).

 

Hoe wordt teakhout gemaakt?

 

Eerst worden de teak meubels geschraapt en geborsteld, waarna de meubels met de hand gepoetst worden en gekleurd met bananenbladeren. Hierdoor krijgt het een wat fijnere kleur en afwerking dan geborsteld teak.

 

Kan een teakhouten tafel buiten staan?

 

Teakhout is ontzettend goed bestand tegen veel verschillende weersomstandigheden en temperatuurschommelingen waardoor teak tuinmeubelen het hele jaar door buiten kunnen blijven staan. Teak tuinmeubelen zijn doorgaans erg zwaar en blijven dus goed op hun plek staan tijdens een kleine herfststorm.
 

Kan je teak beitsen?

 

Het is absoluut mogelijk om teakhout te beitsen. Deze mooie houtsoort is van nature bijzonder duurzaam, maar dat betekent niet dat het geen bescherming kan gebruiken. Het beitsen van teakhout is een goede manier om dit hardhout te onderhouden.
 

Hoe onderhoud je een teakhouten tafel?

 

Met groene zeep en een licht vochtige doek kan je teak hout onderhouden / oppoetsen. 
De natuurlijke olie in het teakhout in combinatie met groene zeep zorgt voor een natuurlijke uitstraling en voorkomt vetvlekken. Daarbij verkleurt het hout minimaal. 
 

Wat is de kleur van Teak?

 

Teak is afkomstig van de loofboom Tectona Grandis, een houtsoort afkomstig uit de tropen.Teakhout is lichtbruin tot goudbruin van kleur en kan onder invloed van licht wat donkerder kleuren. Na het schaven treden kleurverschillen op variërend van bruin, over lichtbruin tot wat oranje. Na blootstelling aan het licht gedurende ongeveer 6 à 8 weken wordt de kleur effen bruin.
 

Kan teakhout tegen water?

 

Teak is een massieve houtsoort met een dichte nerf en een hoog oliegehalte. Teak is hierdoor perfect bestand tegen vocht en temperatuurwisselingen. Ook kan teak wel tegen een stootje.


De voordelen van Teak houtHet oppervlak van teak voelt zacht aan, doordat het hout wat vettig is. Dit wordt veroorzaakt door de zich in het hout bevindende olieachtige stoffen. Teak heeft voorts een zeer kenmerkende geur die aan oud leer doet denken. Het hout bevat bepaalde inhoudsstoffen die bij daarvoor gevoelige personen huidaandoeningen (dermatitis, eczeem) kunnen veroorzaken. Om dit te voorkomen, is goede stofafzuiging bij bewerking noodzakelijk.

 • Teakhout is erg sterk
 • Teakhout heeft een warme uitstraling
 • Teak is duurzaam, en heeft dus een lange levensduur.
 • Teakhout heeft weinig onderhoud nodig
 • Teakhout ziet er ook simpelweg fraai uit. Het heeft een mooie warme kleur.
 • Het maakt niet uit of de zon schijnt, het regent of er een harde wind staat; het materiaal zal niet slijten. Ook dat draagt bij aan de lange levensduur van teakhouten tuinmeubelenTeak hout behandelen


Als je veel vetvlekken verwacht en je wilt zorgen voor een extra bescherming, dan kun je je teak tafel behandelen met teakolie. Dit zorgt ervoor dat het hout een wat donkerdere tint krijgt, maar het laat geen vetvlekken door. Teakhout tuin meubelen kunnen in principe het gehele jaar buiten staan.
Het is wel aan te bevelen om de meubelen voor de winter eerst goed te reinigen en te beschermen met een teakolie.

Of heb je al een product in jouw gedachten?

Tik hieronder wat je zoekt.