Doorgaan naar inhoud
Welkom bij E-woodproducts.com | Natuurlijk genieten, Binnen en Buiten! | GRATIS LEVERING
Welkom bij E-woodproducts.com | Natuurlijk genieten, Binnen en Buiten! | GRATIS LEVERING

Wat is Sheesham Hout?

Sheesham hout, wetenschappelijk bekend als Dalbergia sissoo, staat ook bekend als Indian Rosewood. Het is een prominente soort binnen de Dalbergia-geslacht van de peulvruchtenfamilie (Leguminosae), inheems in het Indisch subcontinent. Het is een waardevolle houtsoort voor zowel de lokale economieën als internationale handel, bekend om zijn duurzaamheid, sterkte en esthetische kwaliteiten.

Botanische Kenmerken

 • Groei en Ontwikkeling: De Sheesham boom groeit snel en kan hoogtes bereiken tot 25 meter, met een diameter van ongeveer 1-1.5 meter. Het heeft een lange, slanke stam met een lichte kroon die rijke schaduw biedt. Het blad is samengesteld en de boom bloeit met kleine bloemen, gevolgd door peulen.
 • Verspreiding: Deze boomsoort is inheems in het Indisch subcontinent, voornamelijk in de gebieden van Punjab en de Terai-regio's van de Himalaya. Door zijn aanpassingsvermogen is de boom ook te vinden in diverse andere tropische en subtropische gebieden.

Fysische Eigenschappen

 • Houtstructuur: Sheesham hout heeft een duidelijk zichtbare, rechte of kruislings nerf, variërend van fijn tot grof, met een natuurlijke glans. De kleur varieert van gouden bruin tot diep roodbruin, afhankelijk van het deel van de boom en leeftijd van het hout.
 • Duurzaamheid: Het hout is bekend om zijn uitzonderlijke duurzaamheid en natuurlijke weerstand tegen droogte en rotting. Dit maakt het een uitstekende keuze voor zowel binnenshuis als buitenshuis gebruik, mits goed onderhouden.

Chemische Samenstelling

 • Natuurlijke Oliën en Harsen: De aanwezigheid van natuurlijke oliën en harsen in Sheesham hout draagt bij aan zijn weerstand tegen termieten en andere schadelijke insecten. Deze chemische samenstelling beschermt het hout ook tegen vocht en bevordert de langetermijnintegriteit en -schoonheid.

Waarom Sheesham Hout Ideaal is voor Houten Interieurproducten en Meubels

Esthetische Waarde

 • Unieke Uitstraling: Elke plank van Sheesham hout is uniek, met zijn eigen karakteristieke nerfpatronen en kleurschakeringen. Dit maakt elk meubelstuk of interieurproduct exclusief en aantrekkelijk.
 • Afwerking en Behandeling: Door de fijne structuur van het hout kan het gemakkelijk worden gladgemaakt en gepolijst tot een hoogglans afwerking, waardoor de natuurlijke schoonheid van het hout naar voren komt. Het reageert goed op oliën en wassen die zorgen voor een duurzame beschermende laag.

Functionele Superioriteit

 • Sterkte en Duurzaamheid: Sheesham is een hardhout, wat betekent dat het extreem duurzaam en bestendig is tegen slijtage. Dit maakt het ideaal voor veelgebruikte meubelstukken zoals tafels, stoelen en kasten.
 • Werkbaarheid: Ondanks zijn hardheid is Sheesham relatief eenvoudig te bewerken met gereedschap, wat het een favoriet maakt onder houtbewerkers en meubelmakers. Het laat zich goed lijmen, schroeven, en afwerken, wat essentieel is voor hoogwaardige meubelproductie.

Milieuoverwegingen en Duurzaamheid

 • Duurzaam Beheer: Veel van het Sheesham hout komt uit beheerde plantages en duurzame bronnen, met strikte regels voor herbeplanting en oogst. Dit zorgt voor een verantwoord aanbod van dit waardevolle hout, zonder dat het ten koste gaat van de natuurlijke ecosystemen.
 • Lange Levensduur: Door te kiezen voor Sheesham meubels en producten, investeert men in items die lang meegaan en niet snel vervangen hoeven te worden. Dit vermindert de vraag naar hout en ondersteunt duurzame consumptie.

Gebruik en Toepassingen

In de Meubelindustrie

 • Diversiteit in Meubelstukken: Vanwege de sterkte en schoonheid wordt Sheesham gebruikt voor een breed scala aan meubelstukken, zoals kasten, tafels, bedden en stoelen. Het is ook populair voor gedetailleerd houtsnijwerk en inlegwerk, waarbij de unieke nerf en kleur van het hout worden benut.
 • Langdurige Kwaliteit: Meubels gemaakt van Sheesham hout staan bekend om hun langdurige kwaliteit. Ze zijn robuust en kunnen generaties lang meegaan, vaak wordend mooier met de tijd door een rijke patina die zich ontwikkelt.

Buiten de Meubelindustrie

 • Muziekinstrumenten: Door de goede klankkwaliteit wordt Sheesham ook gebruikt voor muziekinstrumenten, zoals de sitar, tabla en andere traditionele Indiase instrumenten.
 • Decoratieve Objecten: Het hout leent zich uitstekend voor fijn houtsnijwerk, waardoor het vaak wordt gebruikt voor decoratieve objecten en kunstnijverheid. Dit omvat sieradendozen, beeldhouwwerken en ornamenten.
 • Bouw en Constructie: In sommige gevallen wordt Sheesham ook gebruikt voor bouwelementen, zoals deuren, raamkozijnen en vloerplanken, vanwege zijn duurzaamheid en weerstand tegen vocht.

Ecologische Impact en Duurzaamheid

Milieu-impact

 • Beheer en Teelt: De groeiende aandacht voor milieubehoud heeft geleid tot beter beheer en duurzame teeltpraktijken voor Sheesham bomen. Dit omvat het beheersen van de oogst en het bevorderen van herbeplanting om te zorgen voor een evenwicht tussen vraag en behoud van natuurlijke hulpbronnen.
 • Impact op Biodiversiteit: Als een boomsoort die inheems is in uitgestrekte gebieden van het Indisch subcontinent, speelt Sheesham een cruciale rol in het lokale ecosysteem. De bomen bieden habitat en voedselbronnen voor diverse soorten fauna.

Duurzame Certificering en Handel

 • Certificering: Hout afkomstig van duurzaam beheerde bronnen kan gecertificeerd worden door organisaties zoals de Forest Stewardship Council (FSC). Dit biedt een garantie dat het hout is geproduceerd op een manier die ecologisch verantwoord, sociaal gunstig en economisch levensvatbaar is.
 • Verantwoordelijke Handel: Door de groeiende internationale vraag is er een grotere nadruk gekomen op verantwoordelijke handel en traceerbaarheid van Sheesham hout, wat bijdraagt aan de bescherming van natuurlijke hulpbronnen en ondersteuning van lokale gemeenschappen.

Onderhoud en Verzorging van Sheesham Hout

Dagelijks Onderhoud

 • Reiniging en Stofafname: Voor het dagelijks onderhoud kan Sheesham hout eenvoudig worden afgestoft met een zachte doek. Voor meer grondige reiniging is een licht bevochtigde doek geschikt, gevolgd door een droge doek om vochtresten te verwijderen.
 • Bescherming Tegen Schade: Vermijd blootstelling aan extreme temperaturen en direct zonlicht, wat kan leiden tot barsten of verkleuring. Gebruik onderzetters en placemats om te beschermen tegen hitte en vocht.

Periodiek Onderhoud

 • Behandeling en Polijsten: Om de natuurlijke glans en kleur van Sheesham hout te behouden, kan het hout periodiek worden behandeld met specifieke oliën of wassen. Dit helpt ook om het hout te voeden en te beschermen tegen uitdroging en krimpen.
 • Kleine Reparaties: Kleine krassen of deukjes kunnen vaak worden geminimaliseerd door licht te schuren en opnieuw te oliën of te waxen. Voor grotere reparaties of restauraties is het raadzaam een professional te raadplegen.

Slot en Samenvatting

Sheesham hout, met zijn prachtige nerf, rijke kleuren en uitzonderlijke duurzaamheid, is een uitstekende keuze voor een breed scala aan toepassingen, vooral in de meubelindustrie. Het combineert schoonheid met functionaliteit en duurzaamheid, waardoor het een favoriet blijft voor zowel ambachtslieden als consumenten. Door verantwoordelijke teelt en handel, gecombineerd met goed onderhoud, kan Sheesham hout een leven lang meegaan en bijdragen aan duurzame interieurs en constructies.

Vergelijk Producten

{"one"=>"Selecteer 2 of 3 items om te vergelijken", "other"=>"{{ count }} van 3 items geselecteerd"}

Selecteer het eerste item om te vergelijken

Selecteer tweede item om te vergelijken

Selecteer derde item om te vergelijken

Vergelijken