Doorgaan naar inhoud
Welkom bij E-woodproducts | Natuurlijk genieten, Binnen en Buiten! | GRATIS LEVERING
Welkom bij E-woodproducts | Natuurlijk genieten, Binnen en Buiten! | GRATIS LEVERING
Wat is het echte verschil tussen hardhout en zachthout?

Wat is het echte verschil tussen hardhout en zachthout?

Tuinhout wordt vaak ingedeeld in een van de twee categorieën: hardhout en zachthout. Maar wat maakt een stuk hout precies hard of zacht, en waarom delen we hout in deze categorieën in?

Misschien wel het belangrijkste en meest onbegrepen aspect van het definiëren van hout als hard of zacht is dat het niets te maken heeft met de kwaliteit ervan.

Het bekendste en meest gebruikte voorbeeld van dit concept is dat van balsahout dat, ondanks dat het letterlijk een van de minst dichte (en dus zachtste) houtsoorten is, technisch geclassificeerd is als hardhout.

Evenzo is het hout van de taxus, dat geclassificeerd is als zachthout, veel taaier dan veel hardhout, waaronder verschillende soorten eiken. Dus wat is hier aan de hand?
 

Hardhout of zachthout? Kijk naar het zaad!


Welnu, het fundamentele antwoord is dat het classificeren van een hout als hard of zacht volledig afhankelijk is van de zaden die worden geproduceerd door de boom waarvan het afkomstig is.

Als de zaden van een boom een soort bedekking hebben wanneer ze van de boom vallen, of het nu in de vorm van een schelp of vrucht is, dan wordt het hout van die boom geclassificeerd als hardhout.

Aan de andere kant, als een boom zaden produceert die eenvoudig aan de elementen worden overgelaten wanneer ze op de grond vallen, dan wordt het hout dat eruit wordt geoogst geclassificeerd als zachthout.

De technische term voor een boom die zaden produceert zonder enige vorm van bedekking is "gymnosperm", een term die is afgeleid van het Oudgrieks en letterlijk vertaalt naar "naakt zaad".

Met betrekking tot de bomen die bedekte zaden produceren, is de technische term "angiosperm", een woord dat opnieuw uit het Oudgrieks is genomen en ruwweg vertaalt naar "vatzaad" of beter gezegd, "zaden in een beschermend vat". De angiospermen omvatten elke boom die fruit produceert, evenals elke boom die zaden produceert die worden beschermd door een soort schaal, zoals een eikel.

Volgens The Dawn Angiosperms, door Xin Wang, werd de term "angiosperm" voor het eerst bedacht in 1690 door een Duitse botanicus, Paul Hermann, die het bedacht als een manier om leden van het plantenrijk te classificeren volgens hoe hun zaden werden geproduceerd.

Hoewel de termen hardhout en zachthout op geen enkele manier gerelateerd zijn aan de relatieve taaiheid van een bepaald stuk hout, wordt opgemerkt dat hardhout meestal harder is dan zachthout.

Dit laat de voor de hand liggende vraag:
 

Hoe classificeert men precies hoe hard een stuk hout is?


Dit gebeurt met de Janka-test. Deze laatste is het geesteskind van ene Gabriel Janka die het bedacht nadat hij door het ministerie van Landbouw was gevraagd om een ​​"objectief en wetenschappelijk" verantwoorde manier te vinden om de hardheid van een stuk hout te meten.

De Janka hardheidstest is de meest gebruikelijke manier om de dichtheid van hout te meten. Deze test meet hoe hard een stuk hout is door het in een machine te plaatsen die met een kracht tegen het oppervlak drukt. Hoe harder het hout, hoe meer kracht nodig is om het te doorbreken.
 

Het zachtste hout ter wereld?


Voor de nieuwsgierigen, volgens de Janka-test, behoort het zachtste hout ter wereld tot de Cuipo-boom, die een classificatie heeft van slechts 22 lbf (pondkracht), waardoor het drastisch zachter is dan balsahout, dat een hogere, maar toch zeer lage rating (zoals u snel zult zien) van 100 lbf. Interessant genoeg is Cuipo-hout, net als balsahout, geclassificeerd als hardhout.


Het hardste hout op deze planeet?


Het hardste hout zou afkomstig zijn van de Australische Buloke-boom (uitgesproken als "Bull-eik"), met een verbluffende rating van 5060 lbf. (Ter referentie, een veel gebruikte houtsoort die over het algemeen als erg hard wordt beschouwd, is Hickory, die binnenkomt bij 1820 lbf.) Hout uit de Buloke is vrij moeilijk te verkrijgen, dus er wordt niet vaak mee gewerkt, hoewel houtbewerkers die had de kans om het vaak te beschrijven als "als een rots". Dit is echter in vergelijking met veel andere houtsoorten. In werkelijkheid kan het worden gesneden met een gewone oude handzaag. Het kost gewoon veel meer tijd en moeite dan meestal met hout wordt gewerkt.

Vorig artikel Alles over de levering!

Vergelijk Producten

{"one"=>"Selecteer 2 of 3 items om te vergelijken", "other"=>"{{ count }} van 3 items geselecteerd"}

Selecteer het eerste item om te vergelijken

Selecteer tweede item om te vergelijken

Selecteer derde item om te vergelijken

Vergelijken
1
Free Gift